Posted By
Czym jest mrożenie szokowe

Jeżeli już ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, także ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Organizując duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Pełne szczęście schładzanie szokowe daje możliwość ugotowanie dań uprzednio, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, lub stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia wymaganie schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, ale już w zakładzie przetwórczym konieczne jest zastosowanie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji albo firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak spore zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze odpowiedni sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobności szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje też możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, dokładnie tak samo jak chłodzenie, następuje w bardzo niezbyt długim czasie. Dzięki temu przygotowane dania albo półprodukty nie tracą swoich właściwości albo struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i tworzyć kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na finalny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki albo sprawiać wrażenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania a także mrożenia potraw gwarantuje również, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i w tej samej chwili sprzedawać. Inaczej, trafiałoby do klientów zepsute lub pozbawione smaku.

Dodatkowe informacje: komora szokowego schładzania.