Jeżeli już ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, także ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Organizując duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Pełne szczęście schładzanie szokowe daje możliwość ugotowanie dań uprzednio, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.
Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, lub stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia wymaganie schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, ale już w zakładzie przetwórczym konieczne jest zastosowanie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji albo firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak spore zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze odpowiedni sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobności szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje też możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, dokładnie tak samo jak chłodzenie, następuje w bardzo niezbyt długim czasie. Dzięki temu przygotowane dania albo półprodukty nie tracą swoich właściwości albo struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i tworzyć kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na finalny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki albo sprawiać wrażenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania a także mrożenia potraw gwarantuje również, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i w tej samej chwili sprzedawać. Inaczej, trafiałoby do klientów zepsute lub pozbawione smaku.
Dodatkowe informacje: komora szokowego schładzania.