Posted By
Jak szybko mrozi komora szokowa

Komory szokowe mogą znajdować się wewnątrz budynków i być zorganizowane w jakiejś części magazynowej lub na hali, na której znajdują się inne tego typu obiekty. Niektóre firmy, gdy mają więcej zleceń i potrzebują mrozić więcej towarów, wynajmują przenośne komory szokowego mrożenia. One dostarczane są na miejsce do klienta przez firmę, która zajmuje się wynajmowaniem takich komór.

W nich również zainstalowane są podzespoły najwyższej jakości, które gwarantują, że mrożenie będzie odbywało się podobnie sprawnie, jak w sytuacji komory znajdującej się wewnątrz danego budynku. Komory szokowe mogą mrozić do temperatury mniej więcej -20 stopni. Mogą również być przeznaczone do chłodzenia. Wówczas schładzają produkty do temperatury bliskiej 0 stopni, najczęściej 2-3 stopnie. Dzięki szybkiemu procesowi chłodzenia albo mrożenia, który trwa mniej więcej 90 minut, produkty żywnościowe nie tracą swoich wartości odżywczych. Poza tym, nie odparowuje z nich woda. Dzięki temu po rozmrożeniu i kolejnej obróbce technicznej nie smakują gorzej niż jak dania przygotowywane od zera bezpośrednio po podaniu. Zachowują także własną postać, czy nadany przez kucharza podczas przygotowania kształt. Z takich komór szokowych korzystają fabryki, które zajmują się przetwarzaniem żywności. Dania gotowe do spożycia, które kupujemy w sklepach, przykładowo. pierogi, czy naleśniki poddawane są schładzaniu właśnie w takiej komorze. Z tego rozwiązania korzystają też restauratorzy, którzy przygotowują catering na większą skalę. Ze względu na to że produkty spożywcze bardzo szybko się psują, nie można ich przechowywać dość długo bez obróbki termicznej. Szokowe schłodzenie i mrożenie w komorach sprawia zapewniają bardzo dobrą trwałość dla gotowych wyrobów i daje możliwość zmniejszyć liczbę wyrzucanej żywności. Tym samym mrożenie lub schładzanie szokowe to jednocześnie oszczędność czasu i pieniędzy. Produkty, które szybko się mrożą można składować po zamrożeniu bezpośrednio w mroźniach magazynowych. Tam mogą czekać aż trafią do sklepowych zamrażarek, skąd kupują je klienci.

Zobacz również: komory szokowe.