Posted By
Komora do mrożenia-jak działa

Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji sporo fachowego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą również komory szokowego mrożenia można szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają szybko schłodzić lub zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.

Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Poza tym, szybkie zamrożenie powoduje, że desery nie tracą swojego atrakcyjnego kształtu. Potrawy bardzo szybko mrożone zachowują również własne walory smakowe i po rozmrożeniu czasami nieprosto rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Wręcz wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. Podczas tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a więc zmniejsza się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa wyłącznie półtora godziny. Wtedy temperatura towarów obniża się do odpowiednio 2 -3 stopni w sytuacji chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi pojazdami z zamontowanymi zamrażarkami. Innowacyjne komory służące do szybkiego zamrażania produktów są równocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, zatem nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś wydaje się być kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można zakupić, jeżeli niezbędny jest na stałe. Możliwy jest natomiast także jego wynajem, co staje się coraz popularniejsze. Firmy zajmujące się cateringiem coraz częściej wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich skorzystać, a więc wówczas kiedy mają najwięcej zamówień.

Dodatkowe informacje: komory szokowego mrożenia.