Sposób prezencji lokalu gastronomicznego w wielkiej mierze wpływa na popularność tego lokalu. Dzisiaj dla klientów najistotniejsze są względy estetyczne. Na prawdę często zatrzymujemy się w miejscach, które przyciągają nas zwyczajnie wyglądem.
Kiedy nie wiemy jeszcze, jakie menu prezentuje dany lokal, odwiedzamy go skuszeni samą reklamą. Dla twórców takich kreacji wizualnych jest to zatem ogromna wskazówka dotycząca sposobu, w jaki lokal powinien być opisany klientom. Powinno się to zrobić tak, żeby lokal był interesujący i ewentualni klienci zwyczajnie chcieli go odwiedzić. Aranżacja lokalu gastronomicznego ma tutaj duże znaczenie. Świetnie zaaranżowana przestronny lokal zwraca uwagę i kojarzy się z wysoką jakością obsługi, a to dla klientów najistotniejsze. Dzisiaj, kiedy korzystamy z usług gastronomicznych, pragniemy korzystać też z jak najlepszej jakości. Dlatego też przyciąga nas wygląd restauracji. Identyfikacja wizualna takiego miejsca nie może budzić żadnych wątpliwości. Powinno być to miejsce zaaranżowane ze smakiem i w sposób perfekcyjny. Bez wątpienia dla klientów istotne jest, by aranżacja robiła bardzo dobre złudzenie. Dużą uwagę trzeba przywiązywać do kolorów, ale także do samego układu wszystkich wnętrz. Wnętrza muszą być zaaranżowane w taki sposób, żeby były komfortowe w użytkowaniu. Należy też zwrócić uwagę na wszystkie elementy, które wywołują dokładnie określone skojarzenia, bo to także jest dla klientów bardzo ważne. Aranżacja lokalu musi być nowoczesna. Identyfikacja wizualna firmy powinna również zakładać maksymalne odróżnianie się od konkurencji, aby można było zbudować własny unikalny styl, który nie jest charakterystyczny dla podobnych lokali i tym samym przeciwdziała ewentualnym pomyłkom. Identyfikacja wizualna Warszawa dla lokali gastronomicznych jest tworzona przez specjalistyczne agencje, które się takimi kwestiami zajmują. Ich działania zmierzają do odróżnienia firm na tle podobnych. Właściwie wykonana identyfikacja wizualna wspomaga rozwój firmy i daje możliwość jej się odróżnić na tle konkurencji, a tym samym zyskiwać kolejne grono klientów i budować własną pozycję.
Źródło informacji: projekt restauracji hotelowej.